Donderdag 8 februari

Zwem vanochtend in baan 1. Dat komt niet vaak voor. Zwaai onderweg terug naar Christiana die in de stromende regen richting haar werk loopt. Wat ook niet vaak voorkomt is dat al voor half acht directeur Veiligheid Herke Elbers belt in verband met de actualiteit. Leg contact met Pieter Jaap Aalbersberg (NCTV). Vermoedelijk volgt later vandaag een (extra) vergadering van de vierhoek. Reis richting Waalwijk. Bel onderweg met Pauline van het bestuurssecretariaat. Het herstel van een verkeersongeluk gaat de goede kant op maar kost veel tijd en energie. Heb ook telefonisch contact met presidiumvoorzitter Dennis Groenewold, Liesbeth van der Heide en Bernadette van der Wal (beiden van de directie Veiligheid), m’n dochter en met politiechef Karin Krukkert.

Breng op uitnodiging van ambtgenoot Sacha Ausems een werkbezoek aan Waalwijk. Secretaresse Jeanette van der Hall begroet mij in de hal van het Stadhuis aan de Taxandriaweg. Praten op Sacha’s werkkamer bij met een kop koffie en een lokale lekkernij (‘halve zool’-roomboterkoek). Spreken over de lokale politiek, haar eerste ervaringen als burgemeester en over de regio ‘Langstraat‘. Wandelen dan door het ‘Krophollercomplex’ naar het Schoenenkwartier aan het Raadhuisplein. Het regent nog steeds. Museumdirecteur Rinske Jurgens ontvangt ons allervriendelijkst. Vrijwilliger Karel van Drunen verzorgt een uitgebreide rondleiding door het drie verdiepingen tellende museum. Karel werkte ruim veertig jaar bij Van Drunen Schoenfabriek. Hij begon als 21-jarige bij het familiebedrijf te werken. Inmiddels heeft de vijfde generatie – zijn twee zonen – de zaak overgenomen. Het museum is een bezoek waard.


…Het rijke verleden van de schoen- en lederindustrie komt in het Schoenenkwartier tot leven… In het Schoenenkwartier gaat het behalve om kijken en leren om meedoen en bewustwording. We willen nieuwe doelgroepen een entree bieden in de culturele wereld en hopelijk de weg wijzen naar andere musea. Want schoenen zijn onderdeel van de identiteit voor jong en oud, voor arm en rijk, voor elke kleur en elk individu. De schoen is van de wereld en voor iedereen. In tal van vormen. Daar horen veelzijdige verhalen bij. Die willen we vertellen, we willen bezoekers aan het denken zetten over ‘hun’ schoeisel, waar het vandaan komt, hoe het met respect voor de wereld gemaakt kan worden.

We beschikken over een uitzonderlijke Nederlandse collectie, aangevuld met bijzondere ontwerpen en voorwerpen uit de rest van de wereld. Ook hebben we in de voorbije decennia grote kennis opgebouwd over alles wat met de leder- en schoenenindustrie te maken heeft. Dit hebben we grotendeels ook digitaal beschikbaar gemaakt, zodat kennis opdoen een ontdekkingstocht in het Schoenenkwartier kan worden….


Lopen terug naar het Stadhuis. Eet samen met Tuti een broodje op de werkkamer van de burgemeester. Maak kennis met wethouder Timon Klerx die aanwipt. Nuttig bezoek aan een prachtig deel van ons land. Neem afscheid en ga terug naar Den Haag. Kan nog net m’n handen wassen en heb dan meteen een vergadering van de vierhoek in de collegekamer. De vier is van de NCTV die vanmiddag bij de driehoek aanschuift. De actualiteit vergt een paar stevige besluiten.

Loop door weer en wind samen met Liesbeth van der Heide en Maarten Beks naar het ministerie van Buitenlandse Zaken. Draag bij aan het congres van het Global Counterterrorism Forum (GCTF) over extremisme en polarisatie. Bij het naar binnen lopen belt m’n moeder. “Ja, met Jantje.” Ze heeft een korte zakelijke mededeling: “…want Bets en Susanne komen net binnen. De huisarts is geweest. Ik mag over drie weken weer naar huis…”

Op initiatief van het ministerie van Buitenlandse Zaken en het Asser Instituut zijn vertegenwoordigers van de Verenigde Staten en Noorwegen bij elkaar gekomen om te brainstormen over een toolkit, REMVE genoemd (Racially or Ethnically Motivated Violent Extremism). Spreek de congresdeelnemers toe en maak kennis met Dexter Ingram van het U.S. Department of State, Elin Solberg van het Noorse ministerie van Justitie en Veiligheid en met gastvrouw Mina Noor, speciaal gezant terrorismebestrijding van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Loop terug richting het Stadhuis. Heb gelukkig een paraplu bij me. Informeer rond vijf uur de leden van de gemeenteraad en van het college over de maatregelen die zijn genomen in verband met een serieus te nemen dreiging.

Begeef me aan het eind van de middag richting Wicked Wines aan de Bazarstraat. Plaatsvervangend politiechef Tolga Koklu neemt afscheid. Sprak hem maandag tijdens zijn laatste driehoeksoverleg al kort toe, doe dat nu opnieuw (“Waar begin je aan”). Bedank Tolga voor de goede samenwerking. Beleefden goede en verdrietige momenten. Afgelopen zomer plaatsten we samen de ‘Blauwe tegel’ op de stoep van de Vaillantlaan kruisend met de Hoefkade, als blijk van waardering voor de succesvolle samenwerking tussen politie, gemeente, buurtvrijwilligers en jongerenwerkers in de Schilderswijk en Transvaal (foto).

Wens hem alle goeds in Rotterdam.

Steek de straat over. Gebruik vanavond met mijn meest naaste medewerkers het eten in ROOM aan het Anna Paulownaplein.

Doen dit in de aparte ruimte: ROOM Next door (ook wel Kamer Hiernaast genoemd). Casper van ROOM verzorgt ons prima. Kijken samen terug en vooral vooruit op de onderlinge samenwerking en de verschillende opgaven voor de stad. Veel te bespreken en te doen. Dus werk aan de winkel. Kijk terug op een leerzame en inspirerende avond. Wordt vervolgd. Terug thuis ben ik m’n mobiele telefoon kwijt. Ook via de medewerkers is ie niet te achterhalen. Loop naar buiten om te kijken of hij misschien ergens op straat ligt. Pech. Als ik weer boven ben lijk ik de deurbel te horen. Daar staat een jongen uit de buurt – verzopen door de regen – met mijn kletsnatte mobieltje in de hand. “Is deze van u?” Bedank hem en vraag hoe hij heet. “Carter”, antwoordt hij. “Dank je wel, Carter. Geweldig.” Ga snel naar bed. Het is mooi geweest.