Maandag 29 januari

Stap na mijn zwembeurt op de fiets richting Stadhuis. Begin aldaar met het team van vaste naaste medewerkers – het ‘secaba’ – met het doornemen van de afgelopen en komende week. Zit de vergadering van de staf Veiligheid voor, gevolgd door een vergadering van de driehoek. Een bijzondere versie. Plv. politiechef Tolga Koklu vertrekt naar Rotterdam. Dit is zijn laatste vergadering. Daar staan we natuurlijk bij stil met mooie woorden, een cadeau en een zoete versnapering. Alleen… hij heeft griep en moet de vergadering op afstand bijwonen. Hoop hem een dezer dagen ook in persoon te kunnen bedanken voor zijn inzet voor de politie-eenheid Den Haag en hem veel succes te wensen. Maak na afloop in mijn werkkamer samen met hoofdofficier van justitie Margreet Fröberg kennis met de nieuwe plv. politiechef. Ontvang aan het eind van de ochtend een viertal medewerkers van de AIVD.

Loop aan het begin van de middag naar het Informatiecentrum Binnenhof aan de Plaats. Hier vindt vanmiddag een bijzondere onthulling ‘plaats’. In de sokkel waar het standbeeld van Willem II op stond (de sokkel is vanwege de renovatie van het Binnenhof tijdelijk weggehaald) is op 10 januari van dit jaar een loden kistje gevonden. Heb de eer om samen met wethouder Saskia Bruines in het bijzijn van veel belangstellenden – met dank aan woordvoerder Vicky Hendriks – de inhoud van deze tijdcapsule te onthullen. Een spannend moment. In het loden kistje bevinden zich onder andere een oorkonde, boeken over de Slag bij Waterloo en een lofdicht. Als de renovatie van het Binnenhof is afgerond wordt de tijdcapsule natuurlijk weer terugplaatst. Aangevuld met een toevoeging uit onze tijd. Wat dat precies moet zijn bedenken we graag samen met de stad. In de loop van de dag volgen er een heleboel berichten in de media – lokaal en landelijk, waaronder van De Telegraaf en Omroep West. Deel via Instagram een videoverslag van deze bijzondere gebeurtenis. Sander Foederer maakt foto’s.

Hulde voor de betrokken medewerkers, waaronder bouwhistoricus Patrick Bosman en kunsthistorica Sophie Olie die ’s avonds bij Op1 boeiend vertellen over de vondst. Het kistje is tot komende zondag te zien in het bezoekerscentrum aan de Plaats en daarna in het Atrium van het Stadhuis.

Ontvang, terug in mijn werkkamer op het Stadhuis, een ondernemer uit de stad die zeer betrokken is bij diverse ontwikkelingen. Hij praat me bij. Komende 18 maart is het vijf jaar geleden dat in Utrecht de tramaanslag plaatsvond. Was er als burgemeester zeer nauw bij betrokken. Net als m’n toenmalige woordvoerder Sjoukje Volten. Sjoukje is voor de gelegenheid speciaal naar Den Haag gekomen. Chapeau. Bekijk samen met haar en met de jonge documentairemakers Jeanneau van Beurden (tevens werkzaam bij Den Haag FM) en Tijmen Beijes hun documentaire die op 18 maart op televisie wordt uitgezonden.

Bel uitvoerig met m’n moeder. Ze is nog lang niet ‘de oude’. Bel ook met raadsgriffier Lilianne Blankwaard.

Wijkcentrum ’t Lindenkwadrant in de 2e Braamstraat in stadsdeel Segbroek is mijn volgende bestemming. Maakte er afgelopen november kennis met de leden van het stembureau op deze locatie. Loop ditmaal naar binnen via de ingang aan het plein, waaraan naast dit wijkcentrum ook een crèche en basisschool De Drie Linden zijn gevestigd. Ontmoet bij binnenkomst een groepje tieners die aan het gamen zijn en de jongerenwerkers Dennis Rauhé, Janou van Breda en Mark Kramer. Ook aanwezig zijn Irma Bolhuis, Isolde Verburgh en Sonnie Yildiz (allen van Wijkz), Anne Hoogenboom en Furkan Demir (beiden van Centrum 16.22). Stadsdeeldirecteur Daniel van Drunen is iets verlaat. Dat hindert niets want er is thee, koffie en goed gezelschap. Irma, Anne en de andere medewerkers hebben veel te vertellen over hun werk en de aanpak om wapenbezit en -geweld onder jongeren bespreekbaar te maken. Er spelen vaak meerdere problemen bij de jongeren die hiermee in aanraking (kunnen) komen. En het gesprek hierover met volwassenen is net zo lastig. Daarom ontwikkelden deze organisaties onder andere een Virtual Reality-game (VReemd) en een bordspel (‘MesWeg’). Deze moeten helpen om dilemma’s en mogelijke gevolgen met elkaar te bespreken. In de huiskamer van het centrum staat het bordspel al uitgeklapt, jongerenwerkers Janou en Mark zijn het spel net begonnen met een paar jongeren uit de buurt. Schuif bij ze aan en luister naar het gesprek. Daar zitten soms ongemakkelijke stiltes bij maar ook passie en betrokkenheid. Ze zijn er, ze doen mee en ze proberen zaken ten positieve te veranderen. Goed om te zien. Aan het eind van mijn werkbezoek zet Mark Kramer mij een VR-bril op. Kijk daarmee naar enkele indringende beelden over de maatschappelijke ontwrichting die messen in onze samenleving kunnen veroorzaken.

Neem afscheid. Wordt vervolgd.

Gebruik het avondeten met Petra Nijmeijer, directeur Veiligheid in Utrecht. Doen dat bij Burrata aan de Turfmarkt. Fiets na afloop naar huis. Neem via MS Teams met gemeentesecretaris Ilma Merx de agenda van collegevergadering van morgen door.