Vrijdag 18 augustus

Ga na het zwemmen ter plekke bij Max Health Club onder de douche en kleed me volledig aan. Koop aan de balie bij de uitgang een beker koffie voor onderweg en ga meteen richting Houten. Beleef aldaar m’n driewekelijkse opa-ochtend met kleindochter Florien.

Ga samen met m’n dochter – hoogzwanger van een tweede kindje – op de fiets naar het centrum voor een paar boodschappen. Florien zit bij mij voorop op de fiets. Spelen in de speeltuin in de buurt van hun huis. En – groot avontuur voor mij – ga dan in m’n eentje op de fiets naar de kinderboerderij. Florien vindt het allemaal prachtig. Ook als ik een beetje omfiets omdat ik – zoals vaker – enige moeite heb met de geografie. Heerlijk ontspannen ochtend.

Bestuursadviseur Nathalie Felix belt, net als verkenner Arie Slob. Maak, ’s middags terug in Den Haag, samen met Chris Schaapman (directeur Nationaal Programma Den Haag Zuidwest) en bestuursadviseur Maarten Beks een fietstocht door een deel van Den Haag Zuidwest. Start bij wijkbedrijf Allekanten, een bijzondere plek aan de Speelzijde in Bouwlust waar ruimte is voor ontmoeting. Tot nu toe 22 organisaties en initiatieven hebben hier een plek waar per week 500 bezoekers komen voor allerlei initiatieven zoals aanschuiftafels, taalles, fietsles en hulp met documenten. Maak kennis met jobcoach Jermaine en coördinator Rens en word ontvangen met zelfgebakken cake van wijkbewoner Rashida. Fiets door Zuidwest langs een aantal plekken waar herontwikkeld wordt of nieuwbouw is gestart. Wandel door winkelcentrum Leyweg en vervolgens door het Zuiderpark. Neem op de Dierenselaan aangekomen afscheid van Chris. Inmiddels staat veiligheidsregisseur Marcel Wolda klaar om met mij onaangekondigd een wandelronde door de winkelstraat te maken. Maak her en der een praatje met bewoners, winkeliers en ondernemers. Groet onder anderen Frits Lubout van AJ Sports en Martha en Agatha die werkzaam zijn bij uitzendbureau Duijndam. Wordt vervolgd.

Rond half vijf belt verkenner Arie Slob opnieuw. Het is definitief: meerderheidsvariant 1 uit zijn advies van afgelopen maandag is mislukt. Hij gaat nu met de tweede variant aan de slag. Plv. politiechef Tolga Koklu informeert mij een aantal keren via de telefoon over het verloop van een demonstratie in de omgeving van de Turkse ambassade. Over dit onderwerp belt ook gemeenteraadslid Nur Icar. Gebruik in de loop van de avond samen met Simone het avondeten op het terras van The Fat Mermaid. Zien aan het strand de zon ondergaan. Later op de avond belt gemeenteraadslid Lesley Arp. Zij informeert mij over haar ervaringen met het raadswerk. Weet dat ADO Den Haag eerder vanavond de eerste thuiswedstrijd helaas heeft verloren van RODA JC (0-3).