Zaterdag en zondag 10 en 11 juni

Groet tijdens mijn ochtendwandeling Camilla van Kooten en haar vader. Zij maken vandaag een wandeling van 40 kilometer… Zo oefenen zij alvast voor de Vierdaagse. Werk in de warmte – de Dyson draait – aan de inhoud van de loodgieterstas. Draag aan het eind van de ochtend op uitnodiging van secretaris Angira Gena bij aan de opening van een conferentie ter ere van het 55-jarig bestaan van de vereniging Ārya Samāj Nederland (ASAN) en 150 jaar Hindoestaanse immigratie in het ASAN Mandirgebouw aan de 1e van der Kunstraat in Laakhaven-West. Gastheer Amresh Tewarie en een priester verwelkomen mij allerhartelijkst met een eeuwenoud gebed.

Rieshma Badloe opent de conferentie. In het dagelijks leven is zij docent economie aan Hogeschool Utrecht. Draag bij aan het ontsteken van de diya en houd een toespraak. Feliciteer de vereniging en benadruk het belang van het conferentie-thema. Krijg een vrolijke oranje sjaal en glinsterende ketting omgehangen en neem een boeket bloemen in ontvangst.

Erg attent allemaal. Ga na afloop met de bestuurders van de vereniging op de foto, zwaai naar Nationaal Coördinator tegen Discriminatie en Racisme (NCDR) Rabin Baldewsingh en PvdA-gemeenteraadslid Mairan Sewtahal en neem afscheid.

Pak m’n koffer en reis in de loop van de middag naar Groningen waar vanaf maandag het jaarcongres van de VNG begint. Onderweg bellen Hanneke van Tongeren en Willem Vos. Check aan het eind van de middag in bij The Market Hotel aan de Grote Markt, vlakbij de Martinitoren.

Wandelen ’s avonds richting de Noorderhaven waar we onder anderen met Johan en Nicolette Remkes buiten op hun terras van een enkele versnapering genieten. Gebruiken het avondeten bij LouLou aan het Schuitendiep. Het samenzijn is genoeglijk en plezierig. Er is ook zonder agenda veel te bespreken.

Vermaak me zondag vooral in de privésfeer. Gebruik het ontbijt in café Willem Albert van het hotel. Wandelen ’s ochtends en een deel van de middag door de binnenstad. De moeite waard. Moedigen onderweg de deelnemers aan de ‘Dwars door Groningen‘ hardloopwedstrijd in de snikhitte aan. Glimlach als ik het naambordje ‘Oude Kijk in ’t Jatstraat’ opmerk.

Zie bij het Centraal Station vanaf een afstand het beeld van het ‘Peerd van ome Loeks’ staan. Zag het beeld in de zomer van 1974 voor het eerst. Was toen op tienertoer met brugklasgenoot Coen van Kalken. Bezoeken het Groninger Museum. Dat is genieten. Zie onder andere de zilveren stad en een portret van de grote Groninger liberaal Samuel van Houten.


Breng de rest van de middag lezend door. Lees de kranten van dit weekend en de publicatie ‘Boeken op het Binnenhof’ geschreven door Ewout Sanders. Kreeg dit eergisteren van Albert Dreese (voorzitter van de Stichting Joods Erfgoed Den Haag) ten geschenke. Gebruiken het avondeten bij Vietnamees restaurant Hock Sieng aan de Vismarkt. Kortom: er gaat niets boven Groningen.