Toespraak tijdens de uitreiking 'Beste Overheidsorganisatie van het Jaar 2020'

Geachte aanwezigen, beste digitale kijkers,

Na een intensief proces van selectie en werkbezoeken heb ik de eer de beste Overheidsorganisatie van het Jaar 2020 bekend te maken. Ook dit jaar heeft de jury weer mooie nominaties ontvangen. De uitbraak van de coronacrisis heeft dit jaar een extra bijzondere inspanning gevraagd van onze kandidaten. Hun flexibiliteit in deze tijd valt te prijzen. De tien shortlistkandidaten hebben een pitch gegeven tijdens de Dragons Den bijeenkomst in Utrecht. Dit resulteerde in drie voortreffelijke kandidaten. De finalisten van de Verkiezing Beste Overheidsorganisatie van het jaar 2020 zijn zoals u zojuist gezien hebt: de Gemeente Groningen, de Sociale Verzekeringsbank en de Veiligheidsregio Limburg-Noord.

Om tot een winnaar te komen heeft de jury drie digitale werkbezoeken afgelegd om te kijken of het beeld dat geschetst wordt in de inzending overeenkomt met de realiteit. Het waren stuk voor stuk interessante, innovatieve bezoeken en wij hebben genoten van het enthousiasme van alle medewerkers, de goede gesprekken en de mooie presentaties.

Kort zal ik toelichten waarom de jury heeft gekozen voor de eerder genoemde drie finalisten.

De Sociale Verzekeringsbank

Bij de SVB staat innovatie centraal. De SVB gaat altijd op zoek naar hoe zaken verbeterd kunnen worden. Tijdens het werkbezoek hoorden wij bijvoorbeeld hoe gedurende de ‘garagesessies’ monteurs, ofwel collega’s, vanuit de hele organisatie samenkomen om een probleem op te lossen. Ook is de SVB zeer sterk in kleine dingen met een groot effect, zoals het initiatief van Korte en Lichte Brieven, waar klanten ontzettend positief over zijn.

De medewerkers werken met blijdschap, passie en trots voor de SVB. Het is echt een warm bad. De SVB is een organisatie die coherent is van strategie tot uitvoering en van medewerker tot burger, waarbij men nooit de grote lijnen uit het oog verliest, maar altijd op de details blijft letten.

De Veiligheidsregio Limburg-Noord

De Veiligheidsregio Limburg-Noord is een organisatie die staat voor complexe opgaven. Bij de Meinwegbrand eerder dit jaar hebben zij echt iets heel bijzonders gedaan. Het evacueren van vele bewoners in coronatijd, het blussen van een enorm gebied dat in brand staat, internationale samenwerking om de brand te bestrijden – chapeau. De veiligheidsregio heeft hier maar weer laten zien dat zij er staan wanneer het nodig is en uitdagende situaties, hoe extreem ook, tot een goed einde kunnen brengen.

Tevens is de Risk factory een geweldig initiatief om jong en oud voor te lichten over veiligheid. Het was erg leuk om te zien met hoeveel enthousiasme iedereen zich hiervoor inzet. De betrokkenheid van de vele vrijwilligers bij de organisatie is inspirerend. Iedereen is er voor elkaar en medewerkers voelen dat er veel ruimte is voor ontwikkeling en hulp als zij daar behoefte aan hebben. De Veiligheidsregio kenmerkt zich door sterke interventie en preventie gerichte acties en de goede verbinding tussen de GGD en brandweer.

Gemeente Groningen

Tijdens het werkbezoek zag de jury hoe stadsontwikkelingsprojecten als het Forum de sociale cohesie in de gemeente verbeteren en het woonplezier van de bewoners vergroten. De jury vindt het bewonderenswaardig hoe de gemeente Groningen zich richt op burgerparticipatie. Daarnaast werkt de gemeente hard aan een duurzame toekomst, door bijvoorbeeld waterstof op innovatieve wijze in te zetten voor duurzame mobiliteit.

De gemeente Groningen biedt startups veel kansen en geeft de jongere generaties de kans om te laten zien wat zij in huis hebben. Dit bleek ook uit de hoge betrokkenheid en het enthousiasme van de jonge ambtenaren die zich met passie inzetten en veel ruimte krijgen zichzelf te ontwikkelen. Wat hebben jullie het geweldig gedaan.

Kortom, voor alle drie de finalisten geldt dat er met ontzettend veel plezier gewerkt is aan de voorbereiding voor de verkiezing. Voor al deze mooie organisaties geldt dat trots en loyaliteit karakteristieken zijn die door de medewerkers gedeeld worden. Elke finalist mag trots zijn dat zij zoveel medewerkers hebben die zich elke dag weer met zoveel passie inzetten en dat er ook in deze tijd zo goed naar elkaar omgekeken wordt.

Wij willen dan ook alle organisaties, en met name de finalisten, bedanken voor hun bijdrage aan de verkiezing. Het is knap hoe alle organisaties zich binnen de maatregelen toch zo sterk hebben kunnen presenteren. De loyaliteit, innovativiteit, ambitie en bevlogenheid in de organisaties blijken overduidelijk uit de binnengekregen inzendingen. Wij hopen dan ook dat deze kennis en ervaring binnen het openbaar bestuur verder gedeeld zal worden.

Graag maak ik dan nu de winnaar van Beste Overheidsorganisatie van het jaar aan u bekend:

Dit is een buitengewoon inspirerende en innovatieve organisatie met een coherente strategie, die we in alle aspecten van de organisatie terugzien. Professionele buikpijn is tot een kunst verheven en de organisatie is altijd bezig met het verbeteren van de dienstverlening. De medewerkers hebben hart voor de zaak en spreken met passie en trots over hun rol binnen de organisatie en de mogelijkheden die er zijn. Tegelijkertijd is er een bijzonder hoge klantwaardering en is er veel ruimte voor innovatie. Kortom, de winnaar van dit jaar is de Sociale Verzekeringsbank. Hartelijk gefeliciteerd.